Basturs    Benavent    Biscarri    Conques    CovetFiguerola d┤Orcau    Galliner    Gramenet    Isona    LlordÓmassos de St MartÝ, Els    Montadˇ    Montesquiu    Orcau    Pui de l┤AnellSt RomÓ d┤Abella    Siall

Sant RomÓ d┤Abella

    El poble (681 m.) Ús situat damunt un petit turˇ, a l┤esquerra del riu d┤Abella, on hi ha restes de l┤antic castell medieval de Sant RomÓ del s. XI-XII, dit tambÚ la torre del Barˇ. Aquest terme s┤estÚn des del pla de la Vall, al Sur, vora la vila d┤Isona, fins als darrers contraforts meridionals de la serra de Carreu. Per aquesta part (l┤Allau Fonda, la Doba) termenejava amb el municipi d┤Abella de la Conca.

    A mitjan segle XIX, el terme produ´a blat, sŔgol, ordi, civada, vi, oli, fruites i un poc de llana i de seda. S┤hi criava bestiar de llana i s┤hi cašaven perdius, llebres i conills. Hi havia 6 telers de llenšos de cotˇ i 1 de cintes de cotˇ, i els fruits es venien als mercats de Tremp i d┤Isona. Hi havia un molÝ de farina (MolÝ de la Bastida) i un trull (MolÝ d┤Antoni). Al cap de pocs anys (1.860) Ús documentada, a mÚs, una fÓbrica d┤aiguardent (Fassina del Marš) i una de teules (Teuleria del Tossal).

    El lloc de Sant RomÓ d┤Abella fou conquerit en temps de Ramon IV de Pallars JussÓ per Arnau Mir de Tost. El 1.100 Guillem Guitard de Caboet testÓ a favor del seu fill Bernat, i li deixava el castell de Sant RomÓ d┤Abella. El seu pare, Guitard de Caboet, havia rebut l┤honor d┤Abella del comte Ermengol d┤Urgell.

    Conserva l┤esglÚsia romÓnica de Sant Pere MÓrtir del s. XII, situada al centre d┤un petit arraval dit 'les Cases de Sant Pere' situat al sud-est del poble, amb un fris que ornamenta l┤absis semicircular, sota la teulada de lloses de llicorella. Aquesta esglÚsia conserva una lÓpida romana en el seu interior. Cal destacar igualment l┤esglÚsia de Sant RomÓ d┤Ŕpoca medieval, que era annexa de la d┤Abella. TÚ un gran campanar sobrealšat a l┤antiga espadanya, sobre la fašana de ponent. Al Nord-Oest del poble hi ha la caseria de les Masies de Sant RomÓ.