Basturs    Benavent    Biscarri    Conques    CovetFiguerola d´Orcau    Galliner    Gramenet    Isona    Llordŕmassos de St Martí, Els    Montadó    Montesquiu    Orcau    Pui de l´AnellSt Romŕ d´Abella    Siall

Basturs

    No gaire lluny del riu d´Abella hi ha el poble de Basturs (642 m.). Antigament formava part del municipi d´Orcau. Podem arribar al poble de Basturs pel trencall que trobem després de Figuerola d´Orcau, o bé abans d´arribar a Sant Romŕ d´Abella trencant cap als estanys de Basturs.

    A destacar-hi el despoblat medieval i l´església romŕnica de la Mare de Déu de Vilavella del s. XI, ornamentada amb arcuacions i bandes llombardes; l´església romŕnica de Sant Juliŕ del s. XII-XIII; tocant al riu d´Abella hi ha la capella de la Mare de Déu de l´Arnec, sense culte i, encara més a ponent, vora els estanys de Basturs, hi ha les ruďnes de la capella de Sant Roc dels Estanys.

    Els estanys de Basturs, d´origen cŕrstic, declarats espai natural protegit i els jaciments de restes óssees i d´ous de dinosaure. L´antic castell de Basturs fou lliurat a Arnau Mir de Tost el 1.055 pel comte Ramon V de Pallars. Poc després és documentat Isarn Sal.la de Basturs, que devia ser el castlŕ. També l´antic Molí de Basturs.