BOLETín informatiu Fira Boletus 2017

Boletast i Boletus... dos dies de Fira consolidada

15a. Fira Boletus i cap de setmana boletaire a Isona dins les XIV jornades micològiques del Pallars Jussà. Dissabte s'inicià a les 9h del matí la tradicional sortida guiada al bosc per trobar bolets, amb els quals es realitza a la tornada el taller de classificació de bolets a la sala d'exposicions del BBVA. A partir de les 7h de la tarda es donava el tret de sortida a la 2a. Boletast & birra amb deu parades que oferien tapes de productes de proximitat i begudes com el vi i la 'birra' (cervesa) tot acompanyats amb la música del grup 'Dark coffee'. Mentrestant, a la sala del ping-pong es feia la conferència 'Els millors bolets' a càrrec de Laia Ribas, presidenta de Societat catalana de micologia. Finalment, el Cimadal organitzava el Festibolet al poliesportiu per acabar la nit del dissabte.

El diumenge s'iniciava els preparatius de la Fira Boletus amb l'entrega de les cistelles, tant de particulars com de les penyes, a la zona de cistelles ubicada a la plaça del raval, i amb la concentració a l'escola de les penyes i tot aquell que volgués participar de la cercavila. Aquí els més petits es podien pintar la cara amb motius boletaires. També destacar que enguany s'ha tornat a comptar amb una bona representació de les penyes a la cercavila, cosa que no va succeir l'edició anterior. Com ja és habitual, la cercavila l'encapçalava la mascota-gegant Boletus seguit pel grup de percussió de la colla de  diables Lo Peirot. En arribar a la plaça de l'ajuntament els nens i nenes de l'escola Aeso van cantar-nos cançons, com la nova 'Fira del bolet d'Isona', dirigits pel mestre Nèstor.

El tall de la cinta per inaugurar oficialment la fira va anar a càrrec de Santi Roig, de Lleida TV, que alhora va ser l'encarregat de fer el pregó de la fira un cop l'alcalde Constante Aranda va donar la benvinguda als visitants. Enguany el pregoner també va fer esment de l'actualitat política després dels incidents de l'1 d'octubre.

La gran novetat de la fira va ser la presència d'inflables infantils al patí de l'escola on els més petits acompanyats dels pares s'hi van estar força estona. A les 11h a la plaça de l'Assumpció es va fer un taller de cuina amb bolets a càrrec del cuiner Gabi a càrrec de l'associació APAT (Pallars Terra de corder). Els visitants van anar visitant la vintena de parades de productes de proximitat a la plaça Bisbe Badia i les parades artesanals i d'associacions al carrer sant Josep i la zona de les cistelles de bolets situades a la plaça del raval, participants del concurs Boletus i separades segons si eren de la categoria particulars o de les penyes. A la sala d'exposicions del BBVA s'hi podia visitar una seixantena de varietats de bolets, trobats el dissabte a la sortida guiada, i també una petita exposició de llenceria antiga i peces fetes amb punta al coixí (boixets) cedits per la Carme Abella.

A l'stand d'informació de la fira s'hi podia veure l'oferta gastronòmica dels tres restaurants del poble (La Rosta, Modern i Miami), que oferien menús amb el bolet com a protagonista. El restaurant La Rosta també forma part del programa 'Cuina de Fira', on durant les sis fires que es fan al Pallars Jussà ofereixen menús al voltant de productes locals, en aquest cas dins la celebració de la Fira Boletus.

    I com sempre, el punt culminant de la fira arriba als voltants de la una del migdia amb l'entrega dels Premis Boletus. La categoria particulars va comptar amb 21 cistelles participants, havent-hi dos particulars que van arribar a presentar sis cistelles cada un i un altre amb tres, participant-hi un total de nou particulars, un dels quals era l'Institut Ermengol IV de Bellcaire d'Urgell i que no podia competir a la categoria de penyes en no formar-ne part. Aquest va endur-se el premi especial micòleg. La més variada de bolets comestibles se'l va emportar un clàssic: cal calderer. I un altre clàssic: cal carlitos, que se'n va endur dos, el de bolet més gros i la cistella més bonica estèticament. En la categoria de penyes, en participar-hi cada penya amb poques cistelles, van quedar molt repartits els premis. La penya Els mocosos va ser la penya amb més cistelles presentades, amb un total de 3. En total deu cistelles de penyes a concurs, amb les penyes The Xampinyons League, Camagrocs isonencs, Cepastres i Amanites de la caritat, Tocats del bolet, els Mocosos i Els psilocybes al·lucines com a participants. Van empatar amb dos premis tres penyes: Tocats del bolet (cistella de bolets comestibles més variada i cistella de bolets tòxics més variada), Camagrocs isonencs (al bolet més gros i el 2n. premi a la cistella més elaborada) i Els mocosos (premi especial del micòleg i 1r. premi a la cistella de bolets més original). Amb un premi es van quedar Els psilocybes al·lucines (1r. premi a la cistella més elaborada) i Cepastres i amanites de la caritat (2n. premi a la cistella de bolets més original). Els The xampinyons league no van tenir premi.

A la tarda es va poder continuar visitant l'exposició de bolets i jugar als inflables infantils del pati de l'escola. Un any més ha estat un any de crisi de bolets, tot i així, sempre se'n troba uns quants per poder oferir un competit concurs Boletus i una exposició de bolets interessant.