BOLETín informatiu Fira Boletus 2015

La fira del foraster i los camagrocs

 

XIV Jornades Micològiques del Pallars Jussà 2015

    Dins les XIV jornades micològiques del Pallars Jussà i la 3a. edició de Cuina de Fira (i segona vegada que s'hi inclou la Boletus en aquesta darrera, on els restaurants adherits ofereixen plats relacionats amb els productes del Pallars Jussà) la Boletus d'Isona ha arribat a la seva 13a. edició aquest diumenge 28 d'octubre amb un bon clima i una temporada de bolets que no ha estat tant bona com semblava, cosa que ha fet que els/les boletaires hagin tingut que estar-se més temps al bosc per poder omplir les cistelles.

    El dissabte 24 ja es va comptar amb quatre activitats pre-fira Boletus. Les tres primeres amb el protagonisme de Laia Ribas, presidenta de la Societat Catalana de Micologia, i dins les activitats de les jornades micològiques del Pallars Jussà, fent una sortida guiada al bosc d'Isona al matí, un taller de classificació de bolets a partir de les quatre a la sala del BBVA i, per acabar, la conferència 'Boletaires i bolets' a les vuit al poliesportiu. A la nit, el centre Cimadal va organitzar el 4t Festibolet, sobretot per reunir les penyes boletaires del poble i intercanviar impressions.

A les nou del matí, i havent endarrerit l'hora a les tres de la matinada, algunes penyes i particulars ja portaven les cistelles al concurs a la plaça del raval. Mentrestant, la cinquantena de parades artesanals i agroalimentàries feien els últims retocs al recinte firal de la plaça Bisbe Badia i carrer Sant Josep. A dos quarts d'onze s'iniciava la cercavila davant de l'escola Aeso amb la participació de la mascota-gegant Boletus, de les penyes, els nens de l'escola disfressats de bolet i acompanyats pel grup de percussió de la colla de diables Lo Peirot de Tremp. Negativament les penyes cada cop compten amb menys participants a la cercavila. La part positiva és l'animació que la cercavila aporta al recinte firal.pregoner Pep Coll

    Un cop acabada la cercavila a la plaça de l'ajuntament, els nens i nenes de l'escola pública Aeso van cantar i ballar dues cançons acompanyats del professor Nèstor i el seu acordió. Acte seguit, les autoritats van inaugurar la Fira, essent les màximes autoritats l'alcalde del municipi, Constante Aranda, i el conseller d'agricultura, Jordi Ciuraneta. També el pregoner, enguany l'escriptor pallarès Pep Coll, que va fer un pregó entorn als bolets i el que signifiquen al municipi.stand restaurant La Rosta

    Entre la cinquantena d'stands de la Fira hi hem trobat el restaurant La Rosta oferint servei de bar a la mateixa plaça i per segon anystand penya barcelonista seguit, i d'entre les entitats locals només s'hi trobaven l'escola Aeso i la penya barcelonista. Del món boletaire s'hi podia trobar una parada de bolets i una parada de cistelles. Destacar la presència de l'stand 'Pallars, terra de corder', proposta per impulsar el corder com a emblema del Pallars a través de la plataforma 'Al teu gust, aliments del Pallars'. Per aquest motiu, la fira va comptar amb un tancat d'ovelles i corders de la ramaderia cal Vicens i també es tancat d'ovelles i cordersva realitzar a dos quarts de dotze un taller de cuina amb bolets i corder a càrrec de l'associació APAT i Pallars Terra de corder. Aquesta última activitat s'ha realitzat a la sala del ping-pong, on des de totes les anteriors edicions de la firataller de manualitats Boletus es realitzava la mostra gastronòmica de cuina amb bolets i que enguany s'ha deixat de fer. Personalment m'agradava molt sobretot perquè comptava amb la col·laboració de persones del poble per a fer-la i lamentablement s'ha deixat de fer. A la plaça de l'olivera els més menuts tenien un taller de manualitats i a l'stand d'informació també es podien pintar la cara amb motius boletaires, així com a l'escola Aeso abans d'iniciar-se la cercavila.

A la plaça del raval s'hi trobava la zona de cistelles que participaven al concurs Boletus, tant en categoria particular com en la de penyes. A falta de comprovació, segurament ha estat la primera vegada des que s'organitzen els premis amb particulars i penyes, que ha estat més nombrosa la participació de particulars, amb 17 cistelles, i les penyes s'han quedat només amb 12 cistelles. Malauradament tres penyes no han presentat cistelles: els Iphone i els Xampinyons ja no és el primer any que ho fan, però els Cucats i Pudrits per primer cop no han participat al concursels 3 premis dels Camagrocs cistella de titelles dels Psilocybes Al·lucinesvenint de ser la millor penya del certament l'any anterior, on van aconseguir el rècord de guanyar quatre premis. Si que han participat a la desfilada. Per tant, han estat cinc les penyes que han participat amb cistelles al concurs, on també destacaria l'aportació d'una cistella per part de tres d'elles (Els Mocosos, Cepastres i amanites de la caritat i els Psilocybes al·lucines), que tot i ser molt elaborades deixen de banda altres categories dels premis. Les altres dues penyes, els Tocats del bolets i els Camagrocs isonencs, hi participaven amb tres i sis cistelles, respectivament. Això es veuria reflectit a l'entrega de premis, on les tres que participaven amb una cistella guanyaven un premi. Els Tocats del Bolet es van emportar dos premis: la cistella de bolets comestibles més variada i la de bolets tòxics. Però tot i l'absència de Cucats i Pudrits, els Tocats del Bolet no van aconseguir ser la millor penya d'enguany. Aquest honor va recaure a la penya Camagrocs isonencs, en emportar-se tres premis en un dia històric per aquesta penya creada l'any 2008 essent la cinquena de la Fira en aquells moments. Els Camagrocs van guanyar els premis al bolet més gros, l'especial micòleg i el segon premi a la cistella més original.lo Foraster de TV3

lo Foraster de TV3Un altre dels protagonistes de la matinal l'hem trobat en la figura del Quim Masferrer, el presentador del programa 'El foraster' de TV3, que després de passejar-se dimecres, dijous i divendres per Isona i la Conca Dellà entrevistant persones, es va presentar a la Fira Boletus per acabar la grabació del programa.

A la tarda, amb les parades ja desmuntades, l'activitat se centra en l'exposició de bolets a la sala BBVA, oberta també al matí, amb més de setanta varietats trobades als boscos del municipi, i l'últim acte de la Fira: la presentació del llibre 'Guia dels indrets mítics i llegendaris del Pallars Jussà', obra de Pep Coll, pregoner de la fira d'enguany, a la sala de plens de l'ajuntament.

Cuina de Fira - 3a edició 2015
conferència Boletaires i bolets 4t. Festibolet
Els Mocosos preparant la seva cistella Tocats del bolet a la cercavila
cançó de l'escola Aeso inauguració de la Fira
stand Pallars Terra de corder

parada de bolets
stand escola pública Aeso

taller de cuina amb corder i bolets
zona de cistelles

casa Carlitos, guanyadors en categoria particulars
cistella dels Tocats del bolet

Camagrocs isonencs, triomfadors de les penyes
exposició de bolets a la sala del BBVA presentació del llibre de Pep Coll