BOLETín informatiu Fira Boletus 2013

Més curta, més intensa
La XI Fira Boletus d'Isona i Conca Dellà 2013 es va concentrar per primer cop només al diumenge al matí, cosa que va fer-la més intensa en visitar totes les activitats en menys temps. Sort que, com acostuma a passar cada any, la nit anterior s'ha endarrerit una hora el rellotge per acabar d'adonar-nos de l'arribada de la tardor. Una nit amb marxa, amb la celebració del Festibolet organitzat pel Centre Cultural. Com sempre, l'animació de la Boletus la iniciava a quarts d'onze la cercavila de penyes acompanyada del grup de percussió de la colla Lo Peirot, sortint des de l'escola pública Aeso i amb punt final a la plaça Bisbe Badia. Al capdavant de la cercavila la 'penya' d'alumnes de l'escola pública Aeso, convenientment pintats i vestits de bolets i la penya 'els Mocosos' encarregant-se de la mascota-gegant Boletus.

Un cop a la plaça Bisbe Badia, els alumnes de l'EP Aeso van aferir-nos cançons i balls amb el bolet com a protagonista. Acte seguit, es va procedir a la inauguració de la Fira, a càrrec del sr. Joan Reñé i Huguet, president de la Diputació de Lleida, ben acompanyat de l'alcalde Constante Aranda i altres polítics.

 

15 parades agro-alimentàries, 9 parades artesanals i l parada de l'associació penya barcelonista del municipi van oferir els seus productes als assistents. També els més petits van poder gaudir de passejades amb poni, activitat de franc patrocinada per l'associació de Comerç i Indústria.

 

Tradicionals i amb molt d'èxit, l'habitual exposició de bolets a la sala del BBVA, on s'hi van poder veure 100 classes de bolets i objectes treballats amb fusta realitzat pel Josep Solé, i la mostra gastronòmica popular de cuina amb bolets a la sala del ping-pong amb 27 plats cuinats per la gent del poble.

 

La zona de cistelles es trobava a la plaça del raval. En un costat, la zona de les cistelles dels particulars, tan sols 6 participants. I la zona de penyes, amb 17 cistelles, algunes de gran tamany, i que representaven a 6 penyes. La més participativa, la dels 'Cucats i Pudrits', amb set cistelles, seguit dels 'Camagrocs isonencs' amb cinc. Els 'Tocats del bolet' ho feien amb dues cistelles, i els 'Psilocybes al·lucines', 'els Mocosos' i els 'Cepastres i amanites de la caritat' amb una cistella. Negativament enguany no han presentat cistelles ni han participat com a penya de la Boletus els 'Xampinyons league' i els 'Iphone'.

 

Els Premis Boletus van entregar-se cap a la una del migdia. En categoria particulars van obtenir premi el Carles Eres (cistella de bolets comestibles més variada), el Tonet Isanta (amb la cistella més bonica estèticament), el Martí Monsó (premi especial micòleg) i l'Enric Vigatà (al bolet més gran). El premi Boletus particular a la cistella de bolets tòxics més variada va quedar desert en no presentar-se cap cistella en aquesta categoria.
En la categoria de penyes van tornar a dominar els 'Cucats i Pudrits', emportant-se 4 premis Boletus (cistella de bolets comestibles més variada, 2n. premi a la cistella de bolets més elaborada, 1r. premi a la cistella de bolets més original i el premi especial del micòleg). Quatre penyes es van repartir els restants premis Boletus: 'els Cepastres i amanites de la caritat' el 1r. premi a la cistella de bolets més elaborada, els 'Camagrocs isonencs' al bolet més gran, els 'Tocats del bolet' a la cistella de bolets tòxics més variada i els 'Psilocybes al·lucines' el 2n. premi a la cistella de bolets més original. 'Els Mocosos', malauradament, van ser els únics penyistes participants sense premi.

A les cinc i mitja de la tarda, a la sala de plens de l'Ajuntament, es va presentar la novel·la "Dos taüts negres i dos de blancs" de l'escriptor Pep Coll, que va comptar amb la presentació de l'Agustí Graell. També es va poder continuar visitant la mostra gastronòmica popular i l'exposició de bolets fins les vuit del vespre.